Blog

Otomobillerde Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Otomobillerde Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Otomobillerde güvenlik sistemleri nedir? Elbette ilk akla gelen ABS, EPS, ASR gibi fren ve yol sistemleridir. Araba alırken de ilk dikkat edilen özelliklerin başında Otomobillerde Güvenlik Sistemleri gelmektedir. Bu özellikleri biraz yakından tanıyalım.

ABS, anti blokaj sistemidir. Bu sistem fren sisteminin kilitlenmesine karşı geliştirilmiş bir teknolojidir. Fren soğukta fren ve balata arasındaki suyun donması sonucu kilitlenir. Buda birçok soruna ve kazaya neden olmaktadır. ABS bu soruna çözüm olarak geliştirilmiştir. Freni saniyede 12 defa tutup bırakarak kilitlenmesini önlemektedir. Ayrıca ABS tekerleklerinde kilitlenmesini önleyerek fren mesafesini de kısaltmaktadır.

ASR, anti patinaj sistemidir. Aracın kumlu, çamurlu yollarda patinaj yaparak saplanmasını önlemektedir. Bu sistem aracın çekiş gücünü kaybetmesi sonucu devreye girerek saplanmasını önlemektdir. En çok çamurlu, kumlu yollarda ihtiyaç duyulsa da kışın karlı ve buzlu yollarda da ihtiyaç duyulan bir özelliktir. EPS, elektronik stabilite programıdır. Bu sistem aracın ön ve arka tarafındaki kaymayı algılayıp, buna göre aracın gerekli olan fren balatalarına kuvvet uygulayarak aracın kaymasını engellemektedir.

Araç güvenliklerindeki temel amaç araç sürücüsü ve yolcularını kaza olma durumunda korumaktır. Bu saydığımız sistemlerin yetersiz kaldığı durumlarda can güvenliği için diğer üç unsur bulunmaktadır. Bunların en önemlisi birinci unsurumuz emniyet kemeridir. Emniyet kemeri takma oranı ne kadar düşük olsa da kazada hayat kurtaran en önemli unsurdur.

İkinci unsur, hava yastığıdır ve gelişen teknoloji ile araçlardaki yerini almıştır. Hava yastığı kaza anında aracın önünde ve yanında bulunan hava tüplerindeki, kapağın açılmasıyla havanın yastıklara dolmasıdır. Bu olay çok kısa sürede olduğu için yolcu başını çarpmadan yastık açılmakta ve hayat kurtarmaktadır.

Araçlardaki pek bilinmeyen son unsur ise aracın elastikiyetidir. Yani aracın çarptığında aracın ön tarafının hasar aldığında sağlam olmadığını düşünürüz. Bu durum aslında öyle değildir. Aracın şiddetli çarpma sonucunda deforme olması beklenir ki çarpma şiddetinin araç içindekilerine tam hissettirmemektir. Bunun için araç tasarımında belli tasarımları yapmak gerekir.

Geri git